WK 2022 in Qatar

wk 2022 qatar logoHet WK 2022 zal gespeeld worden in Qatar. In december 2010 maakte de FIFA dit bekend, tegelijk met de bekendmaking dat het WK 2018 in Rusland gespeeld gaat worden. De kwalificaties voor het WK 2018 zijn inmiddels in volle gang, maar hoe gaan de vorderingen van het WK 2022? Op deze pagina alle informatie en ontwikkelingen over het WK 2022 in Qatar.

Het WK voetbal in Qatar, een opmerkelijke keuze

De keuze om het WK van 2022 door Qatar te laten organiseren, heeft veel reacties opgeleverd. De toenmalige voorzitter van de FIFA Sepp Blatter gaf tijdens de aankondiging aan dat de Arabische wereld het verdient om een Wereldkampioenschap te organiseren. Het is voor het eerst dat een WK voetbal in een Arabisch land gespeeld gaat worden.

Het WK 2022 in de winter

De grootste uitdaging voor de organisatie is de hitte. De hitte tijdens de maanden juni en juli, de maanden waarin het WK gebruikelijk gespeeld wordt, maakt topsport bedrijven onmogelijk. Met temperaturen tussen de 40 en 50 graden Celcius staan weinig voetballers (en supporters) te springen om dit WK. Daarom is dit jaar besloten het WK voetbal in de winter te organiseren. In de wintermaanden is de temperatuur wat aangenamer in Qatar en zijn de stadions makkelijker koel(er) te houden (met geavanceerde airconditioning systemen).

wk 2022 qatar stadion al wakrah

Het WK 2022 stadion in Al Wakrah – © sc.qa

Ook op de beslissing om het WK voetbal in de winter te houden kwam kritiek. Vooral van voetbalbonden en voetbalclubs die hun hele speelschema in de knel zien komen.

Stadions WK 2022 in Qatar

Qatar heeft al een aantal stadions aangewezen waarin het WK gespeeld gaat worden. Doha, de hoofdstad van Qatar met 800.000 inwoners, is het centrum van dit voetbalevenement. In Doha zullen zes(!) van de twaalf stadions komen waarin er gespeeld gaat worden.

Speelsteden in Qatar

speelsteden wk 2022Alle speelsteden op een rij:

  • Doha
  • Lusail
  • Al Khor
  • Ash-Shamal
  • Umm Salal
  • Al Rayyan
  • en Al Wakrah