Voorbeschouwing Zweden – Zwitserland (Achtste finale)

Geschreven door on 3 juli 2018

Zweden staat dinsdag tegenover Zwitserland in de achtste finale van het WK 2018. Beide ploegen wisten knap de groepsfase te overleven, welke ploeg overtreft de verwachtingen en bereikt de kwartfinale?

Zweden: Op rozen
Zweden staat in de achtste finale van het WK 2018, wie had dat zo’n anderhalf jaar geleden ooit durven denken? In de kwalificatie voor het eindtoernooi waren de Zweden te sterk voor Nederland, en in de play-offs werd ook Italië verslagen. Eenmaal op het WK, bevonden de Scandinaviërs zich in een groep met Duitsland, Mexico en Zuid-Korea. Door goede resultaten tegen Zuid-Korea en Mexico, werd de ploeg van Janne Andersson zelfs groepswinnaar. Samen met de Zweden ging ook Mexico, dat 3-0 ten onder ging, door naar de knock-outfase.

Zweden speelt niet het meest aantrekkelijke spel, maar het resultaat mag er wezen. Regerend wereldkampioen Duitsland wist pas in de laatste minuut de ban te breken in de wedstrijd tegen Zweden. Tegen Zwitserland zal Zweden ook meer ruimte krijgen om de aanval te zoeken, maar of zij dit doen is nog maar de vraag. Bondscoach Janne Andersson vertrouwt op zijn defensieve speelwijze en heeft tot nog toe geen reden om dat te veranderen.

Zwitserland: Degelijk
Zwitserland mag uiterst tevreden zijn over hun WK tot dusver. In de eerste groepswedstrijd tegen Brazilië werd knap een punt gepakt. Een wedstrijd later werd Servië met 1-2 verslagen. Een gelijkspel tegen Costa Rica zou genoeg zijn om de knock-outfase te bereiken. De Zwitsers leken er zelfs met de winst vandoor te gaan, totdat een Costa Ricaanse penalty via doelman Yann Sommer in eigen doel werd gewerkt. De 2-2 was genoeg om in de volgende ronde te geraken, waar een Europees onderonsje wacht. Kan sterspeler Xherdan Shaqiri zijn ploeg opnieuw bij de hand nemen?

Zweden – Zwitserland begint dinsdag om 16:00 uur in het Sint-Petersburg stadion. Bekijk hier de opstellingen van Zweden en Zwitserland.

Over Bram van Beek

Redacteur WK2018rusland.nl - Ajax Media - Sport & Media - Tekstschrijver - bram_vanbeek@hotmail.com

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *