Voorbeschouwing Nederland-Wit-Rusland

Geschreven door on 4 oktober 2016

Voorbeschouwing Nederland – Wit-Rusland WK 2018 kwalificatie

Op vrijdag 7 oktober 2016 speelt Nederland tegen Wit-Rusland. Het is voor Oranje de tweede WK-kwalificatiewedstrijd. Na het 1-1 gelijkspel in en tegen Zweden lijkt dit een uitgelezen mogelijkheid om drie punten te pakken en de eerste stap richting het WK 2018 in Rusland te gaan maken. De aftrap is vrijdag om 20:45 in de Rotterdamse Kuip.

Waken voor onderschatting

Wit-Rusland lijkt op voorhand een tegenstander waar Oranje van moet kunnen winnen. Toch waakt bondscoach Danny Blind voor onderschatting. ”We moeten de Wit-Russen niet uitvlakken. Het is een gegeven in het hedendaagse voetbal: kleine landen roeren zich”, aldus Blind. De waarschuwing van Blind lijkt terecht. Wit-Rusland wist in haar eerste WK-kwalificatiewedstrijd namelijk Frankrijk op 0-0 te houden.

voorbeschouwing Nederland Wit-Rusland kwalificatie wk 2018

”Ik heb de wedstrijd tegen Frankrijk bekeken. Wit-Rusland is gewoon een taaie tegenstander. Ze zijn goed georganiseerd, spelen met discipline en kunnen daarnaast gevaarlijk counteren. We moeten af van het standpunt dat dat soort landen niets voorstelt.”

Selectie Nederlands Elftal

De selectie van het Nederlands elftal is niet op volle kracht voor de wedstrijd tegen Wit-Rusland. Luuk de Jong en Steven Berghuis meldden zich af wegens blessures. Danny Blind riep vervolgens Memphis Depay en Siem de Jong op. Mephis Depay zit ondanks zijn mindere periode bij Manchester United toch bij de selectie omdat ook Jeremain Lens niet beschikbaar is vanwege een blessure.

Over de aanwezigheid van Arjen Robben bestaat nog altijd twijfel. De aanvaller liep tijdens de wedstrijd van zijn club Bayern München een ribblessure op. Mocht het herstel goed verlopen, dan wordt Robben alsnog bij de selectie gehaald.

Ook over de fitheid Wesley Sneijder heerst nog onduidelijkheid. De middenvelder van Galatasaray liep in de wedstrijd tegen Antalyaspor een bovenbeenblessure op. Danny Blind is echter positief gestemd en rekent op Sneijder. ”We moeten het even aankijken, maar ik ga ervan uit dat Wesley het gaat halen.”

Al met al kan Danny Blind dus beschikken over de basiself van de laatste maanden. De bondscoach zegt te genieten van dit soort wedstrijden. ”Het is een belangrijke wedstrijd, net als die wedstrijd tegen Frankrijk. Het is een hele zware ronde voor ons, maar dat is ook wel weer mooi”, besluit Blind.

Onderlinge historie

Nederland en Wit-Rusland speelde zes keer eerder tegen elkaar. Vier keer wist Nederland te winnen en twee keer waren het de Wit-Russen die aan het langste eind trokken. De laatste wedstrijd die Nederland tegen Wit-Rusland speelde dateert uit 2007. Deze wedstrijd werd met 2-1 verloren. Nederland staat momenteel op de 26e plek op de wereldranglijst, waar Wit-Rusland met een 70e positie veel lager aangeschreven staat.

Over Arne

Ik volg het mondiale voetbal op de voet en doe daar via deze website over het WK 2018 verslag van.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *