Voorbeschouwing Kroatië – Engeland (Halve finale)

Geschreven door on 11 juli 2018

De eerste finalist is bekend. Wie gaat het tegen Frankrijk opnemen in de finale? Is het het verrassende Kroatië of het sterke Engeland? De halve finale Kroatië – Engeland begint vanavond om 20:00 uur in het Luzhniki Stadion.

Kroatië: Waarom geen finaleplek?
De Kroaten staan in de halve finale. De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic presteert met de halve finaleplek knap boven verwachting. In de groepsfase overtuigden de Kroaten de voetbalwereld met agressief en aanvallend voetbal. Met negen punten uit drie wedstrijden liet Kroatië direct zien waartoe het in staat is.

In het openingsduel met Nigeria was Kroatië 90 minuten lang de bovenliggende ploeg, wat resulteerde in een 2-0-overwinning. In de tweede groepswedstrijd, tegen Argentinië, volgde een ware galavoorstelling. Zowel fysiek als voetballend troefden de Kroaten Argentinië af, met een 0-3-overwinning als gevolg. In de laatste wedstrijd werd IJsland verslagen(1-2), waardoor Kroatië de groep won met negen punten, zeven doelpunten voor en slechts één doelpunt tegen.

Eenmaal aangekomen in de knock-outfase leek de Kroatische machine even vast te lopen. In de achtste finalewedstrijd tegen Denemarken, kwam Kroatië binnen een minuut op achterstand. Mario Mandzukic zorgde echter snel voor de gelijkmaker. Na 120 minuten voetballen stond er nog steeds 1-1 op het scorebord. Mede door een aantal slechte Deense strafschoppen, stootte Kroatië door naar de kwartfinale.

In de kwartfinale wachtte een nieuwe uitdaging. Kroatië moest het opnemen tegen het gastland. Opnieuw kwam de ploeg van Zlatko Dalic op achterstand, maar opnieuw toonden de Kroaten veerkracht. Kramaric zorgde voor de 1-1, en in de verlenging maakte de ‘knipoog Kroaat’ Domagoj Vida zelfs de 1-2. Mário Fernandes schoot de Russische gelijkmaker binnen, waardoor strafschoppen volgden. Opnieuw nam Kroatië de strafschoppen beter, waardoor het land de halve finale mag spelen tegen Engeland.

Engeland: Druk neemt immense vormen aan
Voorafgaand aan het WK, hadden weinig Engelsen er vertrouwen in dat hun ploeg de laatste vier van het toernooi zou bereiken, net zoals andere jaren hoopten de Engelse voetballiefhebbers op een wonder. Inmiddels is de hoop veranderd in vertrouwen. Het team van Gareth Southgate speelt tot dusver een fantastisch toernooi.

Zonder grote problemen kwam Engeland de groepsfase door. Dankzij een geweldige Harry Kane werden Tunesië (1-2) en Panama (6-1) verslagen. De topspits van Tottenham Hotspur had na slechts twee wedstrijden al vijf doelpunten achter zijn naam staan. De derde groepswedstrijd, tegen België, ging met 0-1 verloren. In hoeverre de Engelsen hiervan baalden, valt te betwijfelen. Door de groepswinst kwam België in de knock-outfase al Japan, Brazilië en Frankrijk tegen. De Engelsen mogen met Colombia, Zweden en Kroatië niet ontevreden zijn over hun opponenten.

De kracht van Engeland ligt dit toernooi vooral in het collectief. De topspelers presteren naar behoren, terwijl (op papier) mindere goden het ook prima doen. Toonbeeld hiervan is Harry Maguire. De verdediger van Leicester City stijgt al het hele toernooi boven zichzelf uit en kopte in de kwartfinale tegen Zweden zelfs de 0-1 binnen.

De druk en verwachtingen van het thuispubliek neemt immense vormen aan. Op tv, social media en op de straten is nog slechts één zin te horen: ‘Football is coming home!’

Bekijk hier de opstellingen van Kroatië en Engeland.

Over Bram van Beek

Redacteur WK2018rusland.nl - Ajax Media - Sport & Media - Tekstschrijver - bram_vanbeek@hotmail.com

Een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *