Voorbeschouwing Frankrijk – Kroatië (Finale)

Geschreven door on 15 juli 2018

Vandaag is de ontknoping van het WK 2018 in Rusland. Frankrijk staat tegenover Kroatië in het Luzhniki Stadion in Moskou. Frankrijk wil na het WK in 1998 haar tweede wereldtitel ooit veroveren, terwijl Kroatië de goede vorm op het WK definitief wil bekronen. De topfavoriet tegen de stuntploeg, wie gaat er met de beker vandoor?

Frankrijk: Topspelers gaan voor wereldtitel
Frankrijk geldt als absolute topfavoriet in de finale. Met internationale toppers als Pogba, Umtiti, Mbappe, Griezmann en Kanté in de ploeg, mocht verwacht worden dat de Fransen ver zouden geraken op het WK. In de groepsfase rekende Frankrijk vrij gemakkelijk af met Australië en Peru. De salonremise tegen Denemarken willen we als voetballiefhebber zo snel mogelijk vergeten.

In de knock-outfase kwamen Les Bleus voor hetere vuren te staan. Argentinië (4-3), Uruguay (0-2) en België (1-0) moesten het afleggen tegen Frankrijk. Punt van kritiek op de ploeg van Didier Deschamps is echter het vertoonde spel. Met zoveel aanvallend talent zouden de Fransen meer gebruik moeten maken van de creativiteit voorin. Durft Frankrijk tegen Kroatië het spel te maken?

De uitblinker
De grote uitblinker aan de kant van Frankrijk is dit WK de 19-jarige Kylian Mbappé. De jongeling lijkt tijdens het toernooi in Rusland definitief zijn doorbraak in de Franse selectie te beleven. Met 3 doelpunten was de buitenspeler van Paris Saint-Germain van grote waarde voor zijn team. Ook zijn acties creëren ruimte voor zijn medespelers. Mbappé zou in de belangstelling staan van clubs als FC Barcelona en Real Madrid. Is Mbappé de nieuwe wereldster die de komende jaren het wereldtoneel gaat domineren?

Kroatië: Stuntploeg geniet sympathie
Of Kroatië de finale nu weet te winnen of niet, het land met 4,1 miljoen inwoners stal dit WK de harten van voetbalfans over de hele wereld. De finaleplaats betekent ook het beste resultaat op een WK-eindronde ooit voor het Oost-Europese land.

De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic begon de groepsfase ijzersterk door van Nigeria (2-0), Argentinië (0-3) en IJsland (1-2) te winnen. Vooral de galavoorstelling tegen Argentinië zorgde voor loftuitingen aan het adres van de Kroaten. Door het hoge druk zetten, in combinatie met snel en fysiek spel werd Argentinië totaal overklast.

De knock-outfase ging een stuk lastiger voor de Kroaten. Tegen Denemarken, Rusland en Engeland moest verlengd worden. De mannen van Dalic zijn fit, maar zullen de extra speelminuten hen opbreken in de finale?

De uitblinker(s)
Bij Kroatië ligt de kracht in het middenrif van de ploeg. La Liga-sterren Ivan Rakitic en Luka Modric dicteren het spel en zijn de verbinding tussen verdediging en aanval. Modric is bovendien erg belangrijk bij dode spelsituaties en strafschoppen. Dalic gaf aan enkele kleine problemen te kennen in aanloop naar de finale. De vraag is of we basisspelers van de bank zullen zien beginnen. Niet iedereen heeft immers de kans om een WK-finale te spelen.

Frankrijk – Kroatië begint zondag om 17:00 uur in het Luzhniki Stadion. Bekijk hier de opstellingen van Frankrijk en Kroatië.

Over Bram van Beek

Redacteur WK2018rusland.nl - Ajax Media - Sport & Media - Tekstschrijver - bram_vanbeek@hotmail.com

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *