Volgograd

Speelstad Volgograd

De stad Volgograd ligt aan de oever van de rivier de Wolga, waar het zijn huidige naam aan ontleent, ongeveer 1000 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Het heeft ruim een miljoen inwoners en is beter bekend onder de vroegere naam Stalingrad. Hier vond in de Tweede Wereldoorlog een beslissende veldslag plaats waarbij de Russen de Duitsers versloegen, wat een omwenteling in de oorlog betekende.

In 2018 zal deze stad het toneel zijn van vier groepswedstrijden tijdens het WK 2018 voetbal.

volvograd wk 2018
Volvograd is een van de 11 speelsteden tijdens het WK 2018 – ©foto: shinobi34 -123RF

In 1961, na de dood van Stalin, werd de naam veranderd in Volgograd . Tegenwoordig is het een belangrijke industriestad, waar je onder meer scheepswerven, olieraffinaderijen en staalfabrieken kunt vinden. Volgograd heeft warme, zonnige zomers met maximumtemperaturen rond de 28 graden in de maanden juni en juli.

Bezienswaardigheden in Volgograd

Volgograd is ook een echte toeristenstad, vanwege de fraaie omgeving, diverse thermaal baden en spa’s en de interessante architectuur. Je kunt er prima eten in de vele restaurants en ook als je van winkelen houdt kun je er je hart ophalen. Het zal je niet verbazen dat de voornaamste bezienswaardigheden van Volgograd met de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Stalingrad te maken hebben.

Er zijn diverse musea die hieraan herinneren, er is een ‘plein van de gevallen strijders’ en een gigantisch beeld van 85 meter hoog in de vorm van een vrouw, genaamd ‘Het moederland roept’, dat als een herdenkingsmonument is opgericht op een heuvel bij het voormalige slagveld en hoog boven de stad uittorent.

Volgograd Arena

Aan de voet van deze heuvel wordt speciaal voor het WK voetbal de Volgograd Arena gebouwd. Het stadion zal ongeveer 45.000 zitplaatsen krijgen. Het krijgt een zeer bijzonder uiterlijk. De gevel heeft een roosterstructuur en van bovenaf lijkt het ronde bouwwerk op een wiel met spaken.

Je kunt er tijdens het WK vier groepswedstrijden gaan bekijken. Na afloop van het toernooi zal de plaatselijk FC Rotor Volgograd zijn thuiswedstrijden in het stadion af gaan werken.