Nizjni Novgorod

Nizjni Novgorod als speelstad van het WK 2018

Nizjni Novgorod, vroeger bekend als Gorki, ligt op zo´n 400 kilometer ten oosten van Moskou, aan de rivier de Wolga. Het is een oude stad uit de dertiende eeuw en is met ruim 1,25 miljoen inwoners qua grootte de vijfde stad van Rusland. De stad is een van de elf speelsteden tijdens het WK 2018 in Rusland.

Ten tijde van de Sovjet-Unie was het een zogenaamde ´gesloten stad´. Dit betekende dat het verboden terrein was voor buitenlanders omdat er tanks en gevechtsvliegtuigen werden gebouwd. Vandaag de dag kun je er gelukkig weer door de prachtige historische binnenstad dwalen, waar oude tijden herleven. Het is er ‘s zomers niet te warm, zo´n 24 graden, maar er kan wel vrij veel regen vallen.

Bezienswaardigheden in Nizjni Novgorod

Nizjni Novgorod is een stad met twee gezichten: het bestaat uit een bovenstad en een benedenstad. In het laaggelegen deel, de benedenstad, tref je vooral grauwe, betonnen woonwijken uit de Sovjettijd en uitgestrekte industriegebieden aan. In het hoger gelegen gedeelte, de bovenstad, vind je juist veel prachtige historische gebouwen, voornamelijk uit de 18e eeuw.

Verder zijn er vele fraaie kathedralen te bewonderen, maar de grootste trekpleister is toch wel het Kremlin, een enorme rode burcht die precies op het punt gebouwd is waar de rivieren de Oka en de Wolga samenkomen.

Strelka Stadion, WK stadion in Nizjni Novgorod

Het Strelka Stadion is een vrij nieuw stadion, het is gebouwd in 2005. Desondanks wordt het momenteel geheel gerenoveerd met het oog op het Wereldkampioenschap van 2018. Het moet dan uiteindelijk 45.000 zitplaatsen krijgen.

strelka stadion in Nizjni Novgorod wk 2018

Foto van het Strelka Stadion Nizjni Novgorod – © Strelka.com

De vaste bespeler van het stadion zou Volga Nizjni Novgorod moeten worden, een club die tussen 2011 en 2014 in de Russische Premjer Liga uitkwam. De club ging echter in juni 2016 failliet. De toekomst van het stadion is daardoor nu ongewis. Tijdens het WK 2018 kun je in dit stadion in elk geval getuige zijn van vier poulewedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale.