Speelstad Kaliningrad

Kaliningrad als speelstad tijdens het WK voetbal in 2018

De speelstad Kaliningrad is een beetje een vreemde eend in de bijt. Voor het gevoel ligt deze stad namelijk helemaal niet in Rusland. Als je op de kaart van Europa kijkt, zal je zien dat het in een smalle landstrook ligt tussen Polen en Litouwen. Dit komt omdat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie Litouwen zelfstandig werd. Hierdoor kwam het stukje Rusland rond Kaliningrad geïsoleerd te liggen.

Kaliningrad-speelstad-wk-2018-in-rusland-kaart

Kaliningrad is een belangrijk verkeersknooppunt met een zeehaven en veel industrie. Vanwege de ligging aan de Oostzee is het er ’s zomers meestal vrij koel met temperaturen rond de 22 graden en er kan vrij veel neerslag vallen.

Bezienswaardigheden in Kaliningrad

In de loop van de eeuwen behoorde Kaliningrad meestal tot het Duitse Rijk. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Russen op de nazi’s veroverd. Op dat moment lag de historische binnenstad door geallieerde bombardementen helaas al volledig in puin.

In het huidige stadscentrum vind je hierdoor vooral veel ‘nieuwbouw’ met brede lanen en veel ruimte voor groen. Er zijn nog wel een aantal oude gebouwen overgebleven, waaronder de ruïne van de Dom van Koningsbergen, die na een grondige restauratie nu als cultureel centrum wordt gebruikt.

Baltika Arena, WK stadion

De WK-duels in Kaliningrad zullen worden afgewerkt in de Baltika Arena, die ook wel Kaliningrad Stadion genoemd wordt. Dit nieuwe stadion moet in 2017 gereed zijn. Het wordt gebouwd op een eilandje middenin de stad, dat al tientallen jaren een wildernis was.

Baltika Arena Kaliningrad wk 2018
Het nog in aanbouw zijnde Baltika Arena in Kaliningrad – © Foto FIFA

Na het WK 2018 zal de rest van het eilandje ook bebouwd worden. Het wordt de kleinste van alle WK 2018-stadions, met een totale capaciteit van 35.000 zitplaatsen. Tijdens het WK voetbal kun je er vier groepswedstrijden bekijken. Het is de bedoeling dat na afloop van het WK de club FC Baltika Kaliningrad er zal gaan spelen. Deze club komt momenteel uit in de één na hoogste divisie in Rusland.