Speelstad Jekaterinenburg

Jekaterinenburg als speelstad van het WK 2018

Jekaterinenburg is een stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Tot 1991 was de naam van de stad Sverdlovsk. Het ligt ten oosten van het Oeralgebergte, aan de rivier de Iset, ruim 1600 kilometer van Moskou. Het is een industriestad en een belangrijk verkeersknooppunt en wordt door de Russen beschouwd als ‘de poort naar Siberië’.

Jekaterinenburg WK 2018

By Владислав Фальшивомонетчик (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Het weer kan er erg wisselvallig zijn. In de maanden juni en juli ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 22 graden, maar uitschieters tot 35 graden zijn geen uitzondering. Het regent er in de zomer wel veel.

Bezienswaardigheden in Jekaterinenburg

Als je geïnteresseerd bent in cultuur, hoef je je in Jekaterinenburg niet te vervelen. Het is een culturele stad, met maar liefst 27 musea, 14 theaters en een operahuis. Verder zijn er verschillende fraaie oude kathedralen. De bekendste kathedraal is juist een nieuwe: de Kerk op het Bloed, die gebouwd is in de jaren ’90 op de plaats waar in 1918 de Tsaar en zijn gezin vermoord werden.

Veel van de oude gebouwen in de stad zijn helaas erg vervallen door jarenlange verwaarlozing tijdens het Sovjettijdperk en geldgebrek in de jaren daarna. De laatste jaren is men echter met een inhaalslag bezig en worden veel gebouwen grondig gerestaureerd.

Centraal Stadion

De wedstrijden in Jekaterinenburg worden gespeeld in het Centraal Stadion. Normaal gesproken kun je in dit stadion FK Oeral Jekaterinenburg in actie zien, een middenmoter uit de Premjer Liga. Het heeft een totale capaciteit van ruim 27.000 zitplaatsen, maar voor evenementen zoals het Wereldkampioenschap 2018 kan dat worden uitgebreid tot 44.000.

Het is een multicultureel sportstadion uit 1957, dat tussen 2006 en 2011 volledig is gerenoveerd. Hierbij is wel de historische gevel behouden. In het verleden zijn er veel uiteenlopende sportevenementen georganiseerd. Speciaal voor het WK 2018 wordt er een dak op het stadion geplaatst. Er worden in Jekaterinenburg vier poulewedstrijden afgewerkt.