Hoe werkt de WK 2018 Kwalificatie?

De Kwalificatie van het WK 2018 uitgelegd

wk 2018 in ruslandDe kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland is inmiddels in volle gang. Voor veel mensen is het niet duidelijk welke landen nu wel, en welke landen niet geplaatst zijn. Hieronder een overzicht.
Voor het WK 2018 in Rusland moeten de landen zich via de continentale toernooien kwalificeren. Het aantal beschikbare plaatsen per confederatie hangt af van de sterkte van het continent. Rusland is als organiserend land al zeker van een plaats op het WK.

AFC (Aziatische voetbalbond)

Aan de kwalificatie binnen de AFC doen 45 landen mee. Namens Azië nemen minimaal vier en maximaal vijf landen deel aan het WK 2018. Nadat in ronde een en ronde twee 33 landen zijn afgevallen, strijden de overige twaalf landen in twee poules om vier tickets. Het mogelijke vijfde ticket voor het WK wordt bepaald aan de hand van intercontinentale playoffs.

CAF (Afrikaanse voetbalbond)

Aan de kwalificatie binnen de CAF, de Afrikaanse Voetbalbond, doen maar liefst 54 landen mee. Het aantal beschikbare plaatsen is echter slechts vijf. Nadat in de eerste en tweede ronde de kleinere voetballanden zijn afgevallen, zijn er nog twintig landen over. Na de loting worden er vijf poules van vier teams gevormd. De groepswinnaars plaatsen zich voor het WK 2018. Bekijk hier de stand van de Afrikaanse WK kwalificaties.

CONCACAF (Noord-Amerikaanse voetbalbond)

CONCACAF kwalificatie WK 2018Aan de Noord-Amerikaanse kwalificatiepoule nemen 35 landen deel. Op het WK zullen minimaal drie en mogelijk vier van deze landen aanwezig zijn. De kwalificatie bestaat uit verschillende rondes. De landen met een hogere notering op de FIFA-wereldranglijst stromen in een latere ronde in, dan landen die lager geplaatst zijn op de FIFA-wereldranglijst. Uiteindelijk wordt er een poule gevormd met daarin de 6 overgebleven landen, waarin de nummer 1, 2, en 3 zich plaatsten voor het WK, en de nummer 4 een intercontinentale play-off moet spelen.

CONMEBOL (Zuid-Amerikaanse voetbalbond)

Namens de Zuid-Amerikaanse voetbalbond nemen tien landen deel aan de kwalificatie om minimaal vier en mogelijk vijf plaatsen op het WK 2018. De tien landen vormen een grote poule waarin ieder land achttien wedstrijden speelt. De landen die in deze onderlinge competitie in de top-4 eindigen zijn zeker van een ticket voor het WK. De nummer vijf speelt een intercontinentale play-off.

OFC (Oceanische voetbalbond)

Elf landen uit Oceanië nemen deel aan de kwalificatieroEuropese kwalificatie WK 2018 UEFAndes. Namens Oceanië zullen we echter maar één of misschien zelfs geen land tegenkomen op het WK. Na ronde één en ronde twee spelen de vier overgebleven landen een onderlinge competitie tegen elkaar. De winnaar van deze poule speelt een intercontinentale play-off tegen een land uit de CONMEBOL-zone.

UEFA (Europese voetbalbond)

54 landen strijden om dertien tickets voor het WK 2018. Zoals gezegd is Rusland als organiserend land al geplaatst. De 54 deelnemende landen zijn onderverdeeld in negen poules. Nederland bevindt zich samen met Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg in Poule A van de kwalificatie.

België vinden we terug in Poule H samen met Griekenland, Bosnië, Cyprus, Estland en Gibraltar. De negen groepswinnaars zijn automatisch geplaatst voor het WK, de acht beste nummers twee strijden via play-offs(in november 2017) voor de laatste vier tickets voor het WK 2018 in Rusland.